Född med vinstchans

Vinstchanser inom spelande handlar alltid till viss del om tur. Det är sant att poker och blackjack delvis är skicklighetsspel, men slumpen finns också där, och till exempel roulette är ett rent turspel. Och att öka sina vinstchanser i rena turspel fungerar ju inte, om man inte fuskar. Men det finns de som verkar födda med ”större vinstchans”. En av de främsta bland dem är Frane Selak, en musiklärare från Kroatien.

Frane Selak föddes 1929, och levde länge ett vanligt liv. Men 1962 var han med i en tågolycka som dödade 17 människor. Tåget spårade ur, och körde rakt ner i en sjö. Selak simmade i land, förfrusen och blåslagen men vid liv. Året därpå var han med om en märklig flygfärd. Dörren på flygplanet slets loss, och Selak slets ut. Han landade i en höstack och överlevde, medan planet störtade med 19 döda som följd.

Så skulle det sedan fortsätta, och han skulle råka ut för ytterligare fem lika märkliga olyckshändelser. En buss han åkte med körde ner i en flod, hans bil började spontant brinna – två gånger! Han blev påkörd av en buss, och körde av en brant klippvägg. Alltid med samma resultat. Han överlevde. Den sista av dessa olyckor inträffade 1996.

2003 gjorde han sedan något han aldrig gjort förut. Han köpte en lott, och vann på den sex miljoner kronor. Man kan ju tänka sig att hans livsöde borde sagt honom att han är en man född med tur, men han väntade alltså tills han var 75 med att göra något så dramatiskt som att köpa en lott. För pengarna köpte han sedan ett lyxigt hus på en ö, och därmed fick sagan ett lyckligt slut. Men inte riktigt som man kunde tro. Fem år senare sålde han huset, och gav bort de pengar han hade kvar. Han ansåg att pengar inte kunde köpa lycka, och att allt han behövde för ett lyckligt liv var sin fru.