Posts Tagged ‘turspel’

Vinstchanser i lotterier


Lotterier, dit Lotto och Trisslotter hör, tillhör gruppen turspel. Det innebär alltså att det är slumpen som bestämmer om man vinner eller inte. Dessa spel hör till gruppen där fokus ligger på jackpot. Långsiktig vinst är inte möjlig. Chansen att få sju rätt på Lotto är en på ungefär 7 miljoner. Vinstchansen är alltså väldigt låg, men man ska tänka på att man förstås också kan få färre antal rätt. Man vinner förstås inte högvinsten om man bara har sex rätt, men man kan ändå få en bra vinstsumma. Chansen att få sju rätt i Joker är 1 på 10 miljoner. Men även där kan man ju vinna pengar på färre antal rätt.

Både när det gäller Lotto och Joker går endast cirka 45 procent av insatserna tillbaka till spelarna. Ska man spela ett turspel med större chans att vinna bör man därför satsa på Keno där vinstchansen är 1:3,5 och hela 56 procent av pengarna går tillbaka till spelarna i form av vinster. Tänk också på att andelssystem lönar sig bättre än enkla spel, så satsa gärna på en andel i ett större Lotto-system. När det gäller Triss så är vinstchansen 1:5, men för högvinsterna är förstås vinstchanserna betydligt lägre. Chansen att få komma till den speciella dragningen i TV4 är 1/500 000 vid köp av en Trisslott. Väl på plats i TV4-studion är chansen att vinna 1 miljon eller mer i dragningen 1/15.

När det gäller lotter ska alltid vinstplanen tydligt framgå och därför finns den oftast förtryckt på lotternas baksidor.